Yiwu School of Foreign Languages ​​/ LYCS Architecture

0

Yiwu School of Foreign Languages ​​/ LYCS Architecture

north elevation.  Photo © Qingshan Wusloping roofs of dormitories.  Photo © Qingshan WuYard.  Photo © Qingshan Wuway.  Photo © Qingshan Wu+ 26


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    85481 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2018


  • Photographs
north elevation.  Photo © Qingshan Wu
north elevation. Photo © Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Yiwu Foreign Language School, designed by LYCS architecture, is now in use and has just completed its first semester. It is located in the main urban area of ​​Yiwu, Zhejiang province, with 48 elementary school classes and 24 middle school classes. . As the first project of returning overseas Chinese, it is also one of the typical practices of teaching comfort-scale space design issues in high-density urban areas that have been continuously studied by LYCS Architecture.

main entrance.  Photo © Qingshan Wu
main entrance. Photo © Qingshan Wu

The design aims to create a cheerful campus to bring back a sense of intimacy and inspire children’s curiosity, rather than a uniform and solemn general school. Starting with a child’s perspective, the design presents the “mobile”, “community” and “social” teaching environment to stimulate children’s desire for study and creativity. It is also a comfortable campus integrated with the international outlook and the culture rooted in Yiwu.

south-west view.  Photo © Qingshan Wu
south-west view. Photo © Qingshan Wu

High-density urban comfort campus
The site is a rectangle turned at a 45 degree angle. Compared to other normal schools of similar scale, the space of the site is very limited, with a high plot ratio of 1.4 instead of 0.8 of others. Planning the architecture of the campus in such a high-density environment is a play of space and a mathematical problem: the layout of the plan ultimately meets a plot of the floor area ratio. Solving this “mathematical problem” while respecting the scale of the intimate comfort of the campus has become the central issue of the development.

exploded axonometric
exploded axonometric

Design solves this problem with a series of design processes. Each teaching unit and each spatial module are derived from the analysis of function and volume. Then, the teaching units are organized according to a rational and efficient layout, each one specially adapted to meet the requirements of sunshine and ventilation. Ultimately, the program is generated in two parts. Public space is extended to the ground floor to stimulate more activities on campus. While the classrooms, dormitories, playground and other volumes are built on the second floor and above to ensure sufficient sunshine and ventilation. Therefore, the planning strategy not only compacts many homogeneous spaces to save more for the public, but also fits into the diplomatic concept of the education system.

South facade dormitory.  Photo © Qingshan Wu
South facade dormitory. Photo © Qingshan Wu

Organic integration of local roots and international vision
As the largest commodity wholesale market in the world, Yiwu is hailed as the largest market by the United Nations and the World Bank. In such a city with both local and international perspectives, the way the architectural space responds to the need for a new type of educational space combines the international education system and traditional culture.

Axonometric GF
Axonometric GF
Yard.  Photo © Qingshan Wu
Yard. Photo © Qingshan Wu
Yard.  Photo © Qingshan Wu
Yard. Photo © Qingshan Wu

On the ground floor, there are laboratories and public classrooms, including other functional spaces, including reading rooms, the concert hall, the art room, the dance halls, the art rooms, the calligraphy rooms, the expert communication center, the school history room and the gallery. These various spaces are organically linked and centered on courses to form thematic courses on the subject of “knowledge”, “science”, “culture” and “art”. At the same time, the design creates an integral environment, spatially speaking. structure, artifact and nature. And the experience of the “immersed” teaching space is achieved by blurring the boundary between architecture, interior and landscape.

way.  Photo © Qingshan Wu
way. Photo © Qingshan Wu

The international center for academic exchange includes offices, training space and a small amount of dining hall, with a height of 45 meters. The playground can serve as two standard basketball courts to enrich sports activities. The design combines the teaching space required for internationalization and localization.

gym.  Photo © Qingshan Wu
gym. Photo © Qingshan Wu
canteen.  Photo © Qingshan Wu
canteen. Photo © Qingshan Wu
canteen.  Photo © Qingshan Wu
canteen. Photo © Qingshan Wu

Additionally, we have created a second level of activity space between the classroom and the floor activity space, allowing students to play during a 10-minute break. The school and dormitory building blocks are hollowed out to form a semi-open activity space, which adds dimension to the two-dimensional architectural element. On the surface, the original physical space is reduced by one part. Indeed, the hollowed out part becomes a space for extracurricular activities and contact with nature, which increases the richness of the overall space. Instead, it achieved the effect of 100-1=101. Additionally, all event spaces are designed to be bright yellow, enhancing campus recognition and belonging while promoting student communication.

activity space.  Photo © Qingshan Wu
activity space. Photo © Qingshan Wu
dormitory activity space.  Photo © Qingshan Wu
dormitory activity space. Photo © Qingshan Wu

Small Scale Miniature Urban Campus
Teachers recognize and advocate that education is not confined to the classroom space. They think walkways, playgrounds, etc. can be used as learning spaces, and can even be extended to streets, alleys, courtyards, squares, parks, etc. in the towns. Let the children learn and grow by integrating into the community. In the progressive formation of global experience and personal consciousness, the individual can come into contact with social life. This is an important lesson to learn outside of the classroom.

dormitory activity space.  Photo © Qingshan Wu
dormitory activity space. Photo © Qingshan Wu

The architectural form of the ground floor is inspired by the buildings of Jiangnan Watertown with the pitched roof. Spatial units are organized to create a comfortable scale campus, among which are inserted ‘streets’, ‘alleys’, ‘courtyards’ and ‘pocket parks’ to heighten the sense of community. These interesting and friendly spaces, small but elegant and comfortable, are interconnected to give children an open, calm and comfortable atmosphere, seeking to trigger their interaction and communication.

sloping roofs of dormitories.  Photo © Qingshan Wu
sloping roofs of dormitories. Photo © Qingshan Wu
sloping roofs of dormitories.  Photo © Qingshan Wu
sloping roofs of dormitories. Photo © Qingshan Wu

Pursue the traditional spatial experience for creation
The sloping roofs of the podiums are covered with gray tiles, one of the most common traditional Chinese building materials. Once looking down from the upper buildings, one could obviously see that the tiles not only functioned as heat preservation and water resistance for the roof, but also brought a touch of elegance and tranquility to the whole building. campus. The difference in height between the northeast end and the southwest end of the campus is approximately three to four meters. The folding roof descends to the ground to blend subtly with the topography, where the drop is most apparent. People could wander directly on the roof of the podiums and perceive the trace and the call of passing time, caused by the superimposition of the tiles.

GF 'Lanes'.  Photo © Qingshan Wu
GF ‘Lanes’. Photo © Qingshan Wu

A subtle visual relationship is generated between the upper buildings and the podiums. The upper buildings resemble “lighthouses” floating on the “sea of ​​tiles”, forming a clear spatial orientation for the campus. The courtyards echo the shape of the upper buildings, closely correlated to each other. Therefore, in the courtyard walk log, people could strongly sense the existence of the upper buildings. Additionally, geometric and visual tensions run through the upper and lower space, despite their differing levels of scale.

dormitory elevation
dormitory elevation

A new vivid experiential education scenario is sketched by design concept, form and spatial definition. As a means of achievement, design enriches the educational experience and provides more possibilities for teachers and students. It is a project with enormous challenges. How to define the architectural form of the educational building in the high density urban environment. How the architectural space responds to the need for a new type of teaching space combining the international education system and traditional culture. How to create a traditional space experience for the future. All of these issues are common issues in China’s rapid urbanization process, and what LYCS has focused on in the field of high-density city and education.

'Corner parks'.  Photo © Qingshan Wu
‘Corner parks’. Photo © Qingshan Wu

Share.

Comments are closed.